Цените на горивата в България не само, че не са сред

...
Цените на горивата в България не само, че не са сред
Коментари Харесай

`Демократите`: Горивата в България не са сред евтините в ЕС, ще уведомим ЕК

Цените на горивата в България не единствено, че не са измежду най-евтините в Европейския съюз (ЕС), само че към този момент изпреварват тези във Англия, Белгия, Полша, Чехия, Словения и други страни.

Това показвал разбор на " Демократична България " (ДСБ, " Да, България " и " Зелените " ) на база на " обществени данни на органи по пътна сигурност от страни от Европейски Съюз ". 

От групировката са готови чрез евродепутата Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ) да уведомят Европейската комисия (ЕК) за " следващото безсрамие, което сегашната власт прави в България, в това число и за цялостната абдикация на страната, която не смее да се намеси на пазара на горива ". 

" Изключително значимо е да се подчертае, че цените на горивата зависят и от политиката на страната. Позицията на ръководещите, че „ нищо не може да се направи “, е бягство от отговорност и поддръжка за статуквото. Показателно е, че върховен държавен орган – Народното събрание, одобри закони, с които се удариха дребните играчи, за сметка на огромните. Разследването на нарушаванията на конкуренцията и съществуването на картел също е в ръцете на държавен орган – Комисия за защита на конкуренцията, и когато този орган си затваря очите, това не значи, че страната не може да направи нищо, а че е избрала да си зарови главата в пясъка ", пишат от обединяването.

Те упорстват да бъде анулиран спореният Закон за горивата, който беше признат от Народното събрание през юли и предизвика протести на дребните търговци. Според гласуваните поправки при регистрация всеки търговец на горива да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи отговорности по някой от законите, регулиращи активността им.

Според " Демократична България " законът е бил признат в нарушаване на всички парламентарни процедури и очевидно под натиска на Москва. " И резултатите не закъсняват – цените на горивата в България вървят нагоре и към този момент са по-високи от други страни от Европейски Съюз, преди облагане с Данък добавена стойност и данък. И то в случай, че България е най-бедната страна в Европейски Съюз и с най-ниските акцизи и Данък добавена стойност върху горивата ", споделят от групировката.

" Демократична България " поддържа както справедливия митинг на българските жители против високите цени на горивата, по този начин и митингите на дребните и междинни участници на пазара на горива и всички правилни търговци в България. Застава зад техните претенции за свободен от картели и монополисти пазар и работещи държавни регулатори, бранещи конкуренцията ", прибавят те.

От обединението имат и оферти за това по какъв начин у нас могат да се постигнат по-ниски цени на горивата. Ето какви са концепциите им: 

- Да се анулират лобистките и картелни закони, унищожаващи дребните и междинни търговци в интерес на огромните вериги;

- Да се облекчи вносът от други страни в Европейски Съюз, тъй като единствено същинската конкуренция смъква цените;

- Да се извърши обективно следствие на огромните вериги, чиито цени съмнително съответстват и са налице доказателства за съгласувани практики;

- Да се облекчат изискванията за основаване и достъпа до данъчните хранилища за горива – през 2015 година близо 80% за дизела и над 90% при бензина се управляват от най-големия участник на пазара – групата „ Лукойл “;

- Да се подкрепят дребните и междинни търговци за превъзмогване на техническите бариери за достъп до пазара.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР